Şarap Saklama: Nasıl Depolanır ya da Saklanır?

şarap saklama

Şarap saklama için izlenebilecek en iyi yol nedir? Bu süreçte dikkat etmeniz gereken birçok önemli ayrıntı var. 

Şarap koleksiyonunuzu ister evinizdeki özel bir şarap odasında ister iklim kontrollü bir kişisel saklama ünitesinde saklamayı planlıyor olun.  Güvenle şarap saklama adımlarını öğrenmek için aşağıdaki şarap saklama ipuçlarını kullanabilirsiniz.

Doğru Şarap Saklama İçin Sıcaklık Takibine Dikkat!

Şarabı saklarken ilk odak noktanız sıcaklık olmalıdır. Hem kırmızı hem de beyaz şarap 10 °C ila 16 °C arasındaki bir ortamda saklanmalıdır. Bu sıcaklık aralığı, şarabın yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve her şişenin raf ömrünü uzatmaya yardımcı olmak için en iyisidir.

Daha yüksek sıcaklıklar (yani 16 derecenin üzerinde) şarabınızı eskitebilir ve tadını değiştirebilirken. Aynı zamanda şarap saklama için daha düşük sıcaklıklar (yani 10 derecenin altında) mantarları kurutabilir ve hatta şarap şişelerini dondurabilir. Bu nedenle, şarabınız için uygun sıcaklık kontrollü saklama ortamını bulmanız çok önemlidir.

Evde Şarap Saklama İçin Şarap Mahzeni

Şarabı evde tutmayı planlıyorsanız, çoğu evde bodrum yıl boyunca daha serin kaldığından, bodrumda şarap deposu veya şarap mahzeni kurmak idealdir. Bununla birlikte, şarap koleksiyonunuzu kişisel depolama tesisinde saklamayı planlıyorsanız, iklim kontrollü iç üniteler aramak isteyeceksiniz.

Açılmamış beyaz şarabı buzdolabında saklayabilirsiniz ancak, mantarın kuruması ve şarabın kalitesini etkilemesi nedeniyle bu, uzun süreli şarap saklama için önerilmez.

Işıktan Kaçınmanız Gerek

Daha yüksek sıcaklıklara maruz kalmaya benzer şekilde, ışığa çok fazla maruz kalmak şarap koleksiyonunuzu yaşlandırabilir ve tadını etkileyebilir. Bu nedenle, güneş ışığı almayan ve iç aydınlatması düşük olan bir şarap deposu bulmak gerekiyor.

Evde şarap saklama için bu durum, tavan aydınlatmasını kontrol edebileceğiniz penceresiz bir oda veya depolama alanı isteyeceğiniz anlamına gelir. Çoğu depolama biriminin içinde sınırlı aydınlatma olacağı veya hiç ışık olmayacağı için bu çok büyük bir sorun olmayacaktır.

Bununla birlikte, depolama alanınızın ne kadar aydınlatmaya sahip olduğuna bakılmaksızın, ışığa maruz kalmaya karşı ek bir kalkan sağlamak için koleksiyonunuzu çekmecelerde, kutularda veya saklama kaplarında tutarak ışık korumasını bir adım daha ileri götürebilirsiniz.

Doğru Yönde Depolayın

Şarap şişeleri yatay biçimde ya da mantara doğru aşağı doğru eğik olarak saklanmalıdır. Bunun arkasındaki düşünce, şarabı mantarla temas halinde tutarak, depolama sırasında kurumasının daha az olası olmasıdır.

Şarabı saklama işlemini uzun süreye yaymak istiyorsanız şişelerinizi tutmanıza imkan sağlayan bir şarap rafı, küçük raflar veya saklama kaplarına sahip olmak en iyisidir. Ancak, şişeleri bir veya iki ay içinde açmayı planlıyorsanız, şişeleri dik bir şekilde saklayarak saklama alanında yer açabilirsiniz.

Ayrıca, alternatif kapaklı şarap şişeleriniz varsa (örn. vidalı kapaklı veya plastik mantarlı), bunları sorunsuz bir şekilde dik olarak saklayabilirsiniz.

Şarap Saklama İçin Yıllanmanın Doğru Gerçekleşmesi Adına Titreşimlerden Kaçının

On yıldan eski şarapları saklarken, titreşim endişe verici olabilir. Tortu oluşmaya başlayan daha eski şaraplar için, çok fazla titreşim tortuyu parçalayabilir ve şaraba dağıtabilir. Bu, şişeyi bir kez elinize aldığınızda gerçekleşecek olsa da, şarabın sürekli karıştırılması, lezzet profillerini daha büyük ölçüde değiştirebilir.

Şarap saklama sürecinin doğru ilerlemesi adına bu sonucu önlemek için, titreşimleri dağıtmak için zemine ve raf ünitelerinin çevresine biraz dolgu ekleyin. Bir şarap koleksiyonunu depremlerin yaygın olduğu bölgelerde saklıyorsanız, şişeleri ayrı kutularda veya çekmecelerde tutarak, şarap raflarını sabitleyerek ve şarapları yere yakın bir yerde saklayarak titreşimleri sınırlamaya ekstra özen gösterin.

Evde Şarap Saklama İçin İpuçları

Kiler olarak da kullanılabilen serin, fazla nemli olmayan bir bodrum katınız yoksa, güvenli bir yerde bazı basit raflarla doğaçlama yapabilirsiniz. Yüksek sıcaklıkların şaraplarınızı etkileyebileceği odalarınızı hariç tutun ve bir pencereden dökülen ışıkla doğrudan aynı hizada olmayan bir yer arayın.

Şarap soğutucuları, en temel biçimde tutarlı bir sıcaklığı korumak için tasarlanmış bağımsız birimlerdir ve bazen uzun süreli depolamadan ziyade servis için uygundur. Oysa bir şarap mahzeni, şarabı uzun süre en uygun koşullarda saklayan bir dolap veya tüm odadır. Bu nedenle şarap soğutucularının yerine evinizde bir şarap mahzeni inşa etmeyi tercih edebilirsiniz. Bu size uzun vadeli bir şarap saklama çözümü sunacaktır.

Şarap Depolama Çözümleri sayfamızı inceleyebilir, dilerseniz şarap kavı ve şarap mahzeni hakkında detaylı bilgiyi bizden talep edebilirsiniz!

Bir yanıt yazın