Ahşap Malzemenin Önemi

ahşap malzeme

Ahşap malzeme binlerce yıldır yapı malzemesi olarak kullanılır. Aynı zamanda inşaat açısından tarihte yapıların meydana gelmesi adına taştan sonra kullanılan ikinci malzemedir.

Ahşap malzemeler kimyasal özelliklerinin doğası gereği karmaşıktır, ancak bu zorluğa rağmen insanoğlu görünüşte sınırsız çeşitlilikte yapılar inşa etmek için ahşabın benzersiz özelliklerinden başarıyla yararlanmıştır. Bu çok yönlü malzeme genellikle evler, barınaklar ve tekneler inşa etmek için kullanılır, ancak aynı zamanda mobilya ve ev dekorasyonu endüstrisinde de yaygın olarak tercih edilir.

Ahşap malzeme günlük hayatımızda inkar edilemez ve sayması zor olan çok amaçlı kullanımlara sahiptir. Ahşabın eski çağlardan beri insan tarafından kullanıldığı ve bu devamın modern uygarlıkta da devam ettiği görülür.

Ahşap Kullanmanın Yaratacağı Avantajlar

Ahşap malzeme kullanmanın belki de en çok öne çıkan avantajları; doğal bir kaynak olması, kolayca bulunabilmesi ve ekonomik olarak uygulanabilir kılmasıdır. Ağırlığına göre oldukça güçlüdür ve soğuğa karşı iyi bir yalıtım sağlar. Ahşap malzeme son derece işlenebilir ve hemen hemen her türlü inşaat ihtiyacına uyacak şekilde her türlü şekil ve boyutta üretilebilir.

Ahşap malzeme aynı zamanda çevresel açıdan sürdürülebilir bir ürünün mükemmel bir örneğidir; biyolojik olarak parçalanabilir, yenilenebilirdir ve karşılaştırılabilir herhangi bir yapı malzemesinin en düşük karbon ayak izini taşır. Ayrıca, tuğla, çelik veya plastik  gibi diğer yaygın yapı malzemelerinin aksine, ahşap üretmek için yüksek enerjili fosil yakıtlara gerek yoktur. Ahşabın estetik olarak çok güzel görünmesinin yanı sıra çok güçlü bir yapı malzemesidir ve bu nedenle birçok avantajı vardır:

  • Doğal
  • Yenilenebilir
  • Uzun ömür yanmaz
  • Esnek
  • Hava koşullarına son derece dayanıklı
  • CO2 depolama

Ahşap ve Sanat Endüstrisi

Heykeller, heykeller, oymalar gibi sanat eserlerinde ve dekoratif objelerin yapımında ahşap malzeme yaygın olarak kullanılır. Resim panolarının çerçeveleri veya renkli plakalar da genellikle ahşap malzeme kullanılarak yapılır. Sanat endüstrisinde kullanılan ahşap malzemeler genellikle çam, akçaağaç, kiraz gibi ağaçlardan elde edilir.

Piyano, keman, viyolonsel, davul, flüt, gitar, kontrbas gibi müzik aletleri ve daha birçok müzik aleti malzemesi mükemmel bir akorta sahip olabilmek için ahşaba ihtiyaç duyar. Kağıt kalem gibi birçok kırtasiye malzemesi tahtadan yapılmıştır. Kağıt yapımında odun hamuru kullanılır. Ahşap, kalem yapımında da kullanılır. Bu nedenle sanata yön veren birçok yapıtta ahşap malzemenin önemi vardır.

Ahşapın Ticari Kullanımları

Günümüzde ahşap mobilya pazarı çok fazla rağbet görüyor. Eski zamanlardan beri aristokrasinin bir işareti olduğu için ahşap mobilyalara olan talebi kimse inkar edemez. Bu nedenle mahkeme salonlarından önemli makam odalarına, birçok dikkat çeken yerde iç mimari açısından ahşap malzemelere yer verilir. Ayrıca gemiler ve kırsal balıkçı tekneleri ahşaptan yapılmıştır. Tekne ve gemi yapımında ahşap en önemli yapı malzemelerinden biridir. 

Ahşap aynı zamanda tüm dünyada asırlık bir enerji kaynağıdır. Gazın keşfinden önce, insanların odun olarak yakarak kullandıkları tek enerji kaynağı olarak da tanımlayabileceğimiz ana kaynak yakıttı, ormanda kolaylıkla bulunabiliyordu. Genellikle odundan enerji kaynağı olarak çubuklar, topaklar, talaş ve odun kömürü kullanılır. Bu sektörde genellikle ucuz bitkilerden elde edilen ağaçlar kullanılır.

Ahşap Malzeme ve Sürdürülebilirlik

Ahşap malzemeler tercih ederek doğru bir şekilde kullanılması şartıyla, dünyayı sürdürülebilir kılabiliriz. Sürdürülebilir orman yönetimi toprak ve su dengesine de özen göstermektir. Sürdürülebilir bir şekilde yönetilen ormanlardan odun toplayarak, aslında yok etmek yerine ağaçların yeniden boy vermesini sağlayabilirsiniz.

Ağaçlar ve ahşap ürünler, karbon depolamak için benzersiz bir yeteneğe sahiptir. Ağaçlar büyüdükçe karbondioksiti emerler. Ağaçlar sürdürülebilir bir şekilde hasat edildiğinde ve ahşap ürünler yapmak için kullanıldığında, karbon ürünün ömrü boyunca ahşapta depolanmış olarak kalır. Ahşabın kuru ağırlığının yaklaşık %50’si karbondur.

Ahşap ve İşlenebilir Yapıları

Ahşap kullanmak diğer malzemelere kıyasla daha fazla özelleştirilebilir bir zeminde çalışmak demektir. Bu durum, özellikle kültürlerarası etkileşimin sağlanması adına önemlidir. Beton binalar iç tasarımları itibariyle farklılaşma konusunda yeterince iyi değiller.

Özellikle iç tasarımda ahşap malzeme kullanımına önem vermek daha özel bir ortam yaratmanızı sağlayacaktır. Ahşap malzemeyle imal edilen her türlü mobilya ve eşya sizlere sıradanlaşmama imkanı sunar. Çünkü ahşaptan imal edilen her türlü kullanım gereci eşsizdir.

Bir yanıt yazın