Yatlar İçin Şarap Kavı

yatlar için şarap kavı

Yatlar için şarap kavı konusu açılınca herkesin aklında belirli bir soru yumağı beliriyor. Şarap depolama ya da şarap kavı, şarabın en çekici yönü olmayabilir, ancak yine de kritik ve önemli bir yönüdür. Bu durum özellikle yüksek kalibreli şaraplar ve genellikle yatınızdaki yetersiz depolama alanları göz önüne alındığında, sadece yatçılık kültüründe geçerli bir kural olabilir. Makine dairelerinin yakınında veya yatakların altında saklanan kaliteli şarap hikayeleri yaygındır ve endişe vericidir. Ancak son zamanlarda, iç tasarım planlaması açısından olumlu bir gelişme oldu ve yeni inşa edilen yatlar, geçmişe göre daha iyi depolama olanaklarına sahip olmaya doğru evrildi.

Bu yazıda yatlar için şarap kavı neden önemlidir ve neden yatlarda şarap kavı bulunmalıdır, sorularını ele alarak cevap vermeye çalışacağız.

Yatlar İçin Şarap Kavı Neden Yaptırılmalı?

Yatlar için şarap kavı yeni bir olgu değil. Lüks yatların ihtiyaçlarına yönelik kullanımı elbetteki sahiplerinin zevkleri ve keyifleri ile ilgilidir. Gerçek şarap severler için şarap kavı; özel, görselliğiyle mest eden ve en önemlisi şaraplarının ideal bir depolama ortamında tutulması için gerekli ve özen isteyen yapılardır.

Bir şarabın ideal uzun süreli saklama sıcaklığı, sabit sıcaklıkta ve karanlık bir yerde 10-13°C arasındadır. Bir yatta bu neredeyse imkansız olsa da, bir şarap da titreşimlerden olduğunca az etkilenecek bir alanda depolanmalıdır.

Depolamanın farklı yönlerine ve neden önemli olduklarına, ayrıca yatlar için şarap kavı neden önemlidir sorusuna daha ayrıntılı olarak bakalım.

Sıcaklık

Şarap için ideal saklama sıcaklığı 10-13°C arasında ve sabit sıcaklıktadır. Değişen mevsimlere bağlı küçük değişiklikler, hızlı ve ani değişikliklerden daha az önemlidir. Sıcaklık büyük ölçüde dalgalı bir seyirdeyse, şarap daha hızlı olgunlaşacak ve taze meyve aromalarının ve karmaşıklığının bir kısmını kaybedecektir. Modern yatlar genellikle yaklaşık 20°C veya daha fazla konforlu bir sıcaklığa sahiptir. Bu sıcaklık uzun vadede şarap için uygun değildir, bu nedenle şarabınızı yatta daha serin yerlerde saklamaya çalışmalı veya yatlar için şarap kavı üreten bir profesyonelle iletişime geçmelisiniz.

Diğer bir endişe noktası ise hava geçişleri sırasında klimanın belirli alanlarda kapatıldığı ve sıcaklıkların kolaylıkla 35-40°C’ye ulaşabildiği durumlardır. Bu sıcaklık kısa bir süre sonra bile şarap üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. Yüksek sıcaklıklarda, şarap “pişmiş” meyve aromaları geliştirmeye ve tazeliğini kaybetmeye başlayacaktır. Şarap aslında sıcakken genişler, bu nedenle şişeden hafifçe dışarı itilmiş bir mantar görürseniz, bu ısıya maruz kaldığının bir işaretidir ve onu daha serin bir yere taşımanız gerekir. Ancak durum böyle olsa bile b durum şarabın etkilendiğini hiçbir zaman garanti etmez.

Şarabın donmaması koşuluyla, sıcaklığın ideal 10-13°C aralığından daha düşük düşmesi oldukça güvenlidir. Neyse ki, alkol antifriz görevi gördüğünden, sıcaklığı 0°C’nin önemli ölçüde altına düşene kadar şarap donmaz. Çok soğuk havalarda şişenin dibinde küçük kristaller oluşabilir. Bunlar tartarik kristaller olarak bilinir ve şaraptaki tartarik asit katılaştığında oluşurlar.

Yatlar için şarap kavı, şarabı saklamanın ve kavda tutmanın temel nedenlerinden birinin de onun zarif bir şekilde gelişmesini ve değişmesini sağlamak olduğunu hatırlamakta fayda var. Çok düşük bir sıcaklıkta, tüm kimyasal işlemler çok daha uzun sürecektir. Sabır burada bir erdemdir.

Nem

Nem seviyesine dikkat edilmesinin temel nedeni mantarın kurumamasını sağlamaktır. Bu nedenle, şişelerin kenarlarında tutulması önemlidir, böylece şarap mantarla temas halinde ve nemli kalır. Mantar kurursa sertleşebilir ve bozulabilir, bu da oksidasyona neden olabilir. Vidalı kapaklı şaraplar için bu bir sorun değildir, ancak pratik saklama nedenleriyle, tüm şarap şişeleri yatarak saklanma eğilimindedir. Modern kavlar veya şarap dolapları bir nem ölçümü ile donatılır ve ideal olarak kabul edilen %70 nem ile doğru şekilde ayarlanabilirdir. Burada yatlar için şarap kavı yaptırmanın endişesi yerine gerekliliğinin ne kadar önemli olduğunu düşünmelisiniz. Bu arada küf oluşabileceğinden, aşırı yüksek nem seviyelerinin bazen şarap etiketlerine zarar verebileceğini unutmayın.

Işık

Bir mahzen karanlık olmalıdır, çünkü ışık kimyasal reaksiyonları hızlandırabilir ve şarabın zarafetini ve tazeliğini kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle, kaliteli şarap şişeleri genellikle koyu camdan yapılır. Bazı yatlarda, konukları kaliteli ve nadir şaraplarla etkilemek için tasarlanmış, parlak aydınlatmalı özel teşhir alanları vardır. Bu düzenleme tavsiye edilmez ve böyle bir yattaysanız, en azından gemide misafir olmadığında ışığı kapatmanız en iyisidir. Yatlar için şarap kavı yapmak uzmanlık, bilgi ve üst seviye bilgi gerektiren bir iştir.

Titreşim

Titreşim Evde şarap depolama ile ilgili bir sorun değildir. Ancak yatta şarap depolamada titreşim önemli bir sorundur. Uzun süre saklanan şaraplar tamamen hareketsiz tutulmalıdır. Yatlar için şarap kavı projesi tamamen özel hazırlanmalı ve kişiselleştirilmiş seçenekleri ile birlikte üretilmelidir. Olgun şaraplarda genellikle bir miktar tortu bulunur ve eğer şarap sürekli titriyorsa tortu, dipte sabit kalmak yerine tüm şişenin etrafına dağılır. Bu da şarabın boşaltılmasını neredeyse imkansız hale getirecek ve servis yaparken her bardakta tortu olmasını sağlayacaktır. Tabii ki bu durum bir yatta olmanın bir parçasıdır. Sonuçta deniz hareket ediyor. Ancak şarabınızı nerede depoladığınız konusunda dikkatlice düşünün (örneğin, makine dairesinden mümkün olduğunca uzakta!).

Yatlar için şarap kavı konusunda kaliteyi sağlamanın en iyi çözümü, ya bir şarap kavına yatırım yapmak ya da konusunda uzman bir şarap kavı firmasıyla iletişime geçerek projenizi anlatmak. Her iki durumda da, sezon için nelerin gerekli olacağını mümkün olduğunca tahmin ederek önceden planlamaya çalışmak en iyisidir. Profesyonel bir şarap kavı firması ihtiyaçlarınızı iyi anlayacak ve sizin için en iyi seçenekleri sunabilecekleri bir projeye imza atabilecektir.

Yatlar için şarap kavı yazımızın sizin açınızdan yararlı olduğunu düşünüyoruz. Eğer yatınız için bir şarap kavı projesine ihtiyacınız varsa hemen bizimle şimdi iletişime geçin!

Bir yanıt yazın